Nosework säännöt -luento

Aika: 16.1.2022 (tämän jälkeen tallenne)
Kesto: 2,5h sisältäen kysymykset ja vastaukset
Hinta: 20 euroa
Luennoija: Miira Hellsten, nosework-ylituomari, YTM, eläintenkouluttaja AT, CBATI

Nosework siirtyi Kennelliiton alle koelajiksi vuonna 2020 ja samalla säännöt muuttuivat. Lajin ylituomari ja innokas harrastaja Miira Hellsten kertoo tällä luennolla lajin säännöistä ja koekäytännöistä ja mitä on hyvä ottaa hyödyksi säännöistä treenatessa noseworkia. Jokaisessa tuomaroimassaan kokeessa sekä usein treenejä vetäessään Miira on kuullut outoja, vääriä sääntötulkintoja. Sääntöjen tuntemus on tärkeää, että osaa myös ylipäätänsä treenata oikeita ja tarvittavia asioita. Usein lajiharjoittelua auttaa se, että tietää kokonaisuuden, mihin tähtää. Sääntöjen tunteminen auttaa myös optimoimaan harjoituksia niin, että koiralle ei ehdi muodostua pitkää kokemusta ei-tovotusta käytöksestä kuten hajukätkön raapiminen tai nuoleminen, laatikoiden tallaus tai pureminen. Vaikka ei haluaisikaan alkuperäisen suunnitelman mukaan kokeissa käymiseen, voi harjoitukset rakentaa sen mukaan, että pystyy etenemään aina vain vaativampiin harjoituksiin - koirakin tykkää usein uusista haasteista.

Luennolla ei käydä läpi aivan alkeistason koulutusta.

Luennolla käydään läpi mm. seuraavia asioita koesääntöjä ja treenien laatua koskien:

  • Eri luokkiin sisältyviä asioita, kuten piilojen korkeudet, piilojen määrät ym.
  • Koemuodot, erilaiset etsintätilat ja niiden erot eri koeluokissa sekä siirtyminen korkeampaan koeluokkaan.
  • Virhepisteet: mistä asioista niitä saa ja miten ne vaikuttavat tulokseen ja luokkanousuihin.
  • Millaisia ovat korkeat, matalat tai syvät kätköt konkreettisesti tai tyhjät tilat?
  • Saako koiraan koskea
  • Millainen hihnankäyttö lajissa sallitaan?
  • Muita kokeisiin liittyviä käytäntöjä
  • Luennolla on videoita ja valokuvia paljon mukana.
  • Luennon loppuun on varattu aikaa kysymyksille

Luennoitsija Miira Hellsten on eläintenkouluttaja (AT, YTM, CBATI), nosework-lajin ylituomari ja kouluttaja, joka on käynyt lajin kouluttajakoulutuksen niin Suomessa kuin Ruotsissa sekä treenannut Suomessa useiden kollegoiden harjoituksissa. Miira on kisannut edesmenneen Kookos-parsonrussellinsa kanssa lajia niin Suomessa (2.luokassa) kuin Ruotsissa ja treenannut lajia erirotuisten koirien kanssa isosta valkoinenpaimenkoirasta minijalkaiseen jackrusseliin. Perheen bordercollie on ennen sairaseläkettään noussut lajissa kolmosluokkaan . Miira treenaa lajia aktiivisesti myös kissojensa kanssa mainiona aktivointimuotona.
 

Yleistä Noseworkista

Tiesitkö, että Nosework on kehitetty löytökoiria varten USA:ssa? Tarkoituksena oli saada kaikenlaisille koirille sopiva laji, jolla voi nostaa arankin koiran itsetuntoa, saada hauskaa ja turvallista aktivointia ja opettaa koiraa oppimisen saloihin. Lajia voi harrastaa niin koiran kuin kissankin kanssa.Tässä hajuerottelulajissa koira/kissa oppii erottamaan etsittävän hajun muiden tuoksujen ja häiriöiden joukosta sekä ilmaisemaan hajun sijainnin ohjaajalleen. Laji ei vaadi eläimeltä tai ohjaajalta mitään erikoistaitoja. Lajin periaatteisiin kuuluu, että tekemisen täytyy olla mukavaa ja hauskaa sekä ihmisille että eläimille. Käytettävät koulutusmenetelmät perustuvat palkitsemiseen. Ryhmäkursseilla harjoitellaan yksitellen, joten se sopii usein myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille. Lajia on mahdollista harrastaa myös niin, ettei lähistöllä ole muita koiria. Nosework on erinomainen aktivointimenetelmä, jota voi harrastaa helposti myös kotona. Toki haasteita kaipaavat koirakot voivat ottaa tähtäimeen lajin kokeet – joissa koira on yleensä aina hihnassa ja arkatassutkin voivat pärjätä useissa kokeissa, koepaikasta riippuen. Nosework sopii kutakuinkin kaikille koirille ja ohjaajille: myös sokeille tai kuuroille koirille – tai koirille, joilla on joitain fyysisiä vammoja kuten vikaa selässä tai ja jaloissa. Laji sopii kaikenikäisille, veteraaneista yli 4kk ikäisille pennuille.