Kouluttajatiedot

Miira

Hellsten

miira@heiluvahanta.fi, 050-567 0959

Heiluva Häntä koira- ja kissakoulun perustaja Miira Hellsten (os. Rauhamäki) on eläintenkouluttajan ammattitutkinnon (AT, Amiedu) suorittanut päätoiminen eläintenkouluttaja (vuodesta 2007 lähtien), nosework-lajin ylituomari ja Suomen eläintenkouluttajat ry:n jäsen. Miira on myös yhteiskuntatieteiden maisteri (Jyväskylän yliopisto) sekä toistaiseksi ainoa sertifioitu BAT 2.0 ja BAT 3.0 eli Behavior Adjustment Training 2.0 -metodin kouluttaja Suomessa CBATI-KSA tutkinto USA:ssa 2014 (päivitetty 2023). Vuosina 2019-2021 Miira on suorittanut eläintenkouluttajan erikoisammattitutkinnon opinnot (näyttötyö kesken käsivamman vuoksi). 

Miira pitää mm. nosework- treenejä ja kausiryhmiä (koirille ja kissoille yksityiskoulutuksina)- ja rally-toko-treenejä sekä Räyhääjien ja arkatassujen kurssia ja vastaa Heiluvan Hännän luennoista kuten Koiran elekieli, Koiran ongelmakäytös, Eläin oppii sekä useat kissakoulutusteemaiset verkko- ja liveluennot ja on reissannut ympäri Suomea luennoimassa ja kouluttamassa tilauksesta.

Miiran eläinkoulutusaiheiset opinnot muun muassa

 • Eläintenhoitajan ammattitutkinto erikoistumisala Eläintenkouluttaja Amiedu 2012 opettajana mm. Steve White (2010), Sophia Yin (2011), Tommy Wiren ja Tuire Kaimio, näyttötyö eläintenkouluttamisesta tehty keväällä 2012.
 • Erikoisammattitutkinnon opintojen suorittaminen 2019-2021 (näyttötyö kesken käsivamman pahenemisen vuoksi)
 • Kennelliiton järjestämä nosework-lajin ylituomarikoulutus vuonna 2019 ja vuonna 2016 NWF:n järjestämä nosework-lajin kouluttajakoulutus. 
 • Ruotsissa kesällä 2017 Nose Work Instructor Camp, kuusipäiväinen kouluttajakoulutus
 • koulutusviikonloput Vainuvoimalla (kaksi eri leiriä keväällä 2018, kouluttajana mm. ruotsalainen nosework -tuomari Michael Hedman), Tero Väänäsen yksityiskoulutukset ja seminaaripäivät Heiluvassa Hännässä, hajuerotteluopinnot muun muassa Esa Viitalan leireillä, Ilkka Hormilan ja Juha Pasasen luennoilla, Haureka -erikoisetsintäkoirien seminaarissa (2018), Simon Prinnsin luennoilla ja Suomen eläinkoulutuskeskuksen opeissa.
 • Miira on treenannut omien koirien kanssa eri kouluttajien opeissa kuten Tero Väänänen, Karita Häkkinen, Elli Kinnunen, Liisa Pennanen ja Noora Tihtonen.
 • Miira on käynyt nosework-kokeissa kahdella koiralla ykkös- ja kakkosluokassa niin Suomessa kuin Ruotsissakin ja Miiran bordercollie nousi ylimpään kolmosluokkaan asti, mutta jäi sairaseläkkeelle vuonna 2020 tassuvaivan takia kuten parsonrusseli-kaverikoiransakin. Vuonna 2023 Miira käy nosework-kokeissa aussie-Mahlan kanssa kakkosluokan KEK-kokeissa ja uudelleensijoitettuna Miiralle tulleen parsonrussellinterrieri Pihtan kanssa ykkösluokan KEK-kokeissa. 
 • Rally-Tokossa Miiran bordercollie on valio ja syöpään menehtynyt Kookos-parson oli saavuttanut RTK 4-arvon. Vuonna 2023 Miiran australianpaimenkoira kilpailee MES-luokassa. 
 • Behavior Adjustment Training 2.0 ja BAT 3.0 eli BAT 2.0, Instructor´s course, kesäkuussa 2014 New York, USA, kouluttajana BAT-menetelmän kehittäjä Grisha Stewart, USA sekä vuonna 2023 menetelmän uusimpien opintojen suorittaminen ja sertifioituminen CBATI-KSA.
 • Koulutustekniikan perus- ja jatkokurssit 1-4 eli ns. "kanakurssit" (Trainer´s Choice Tommy Wiren tuttu mm. Hienosti hihnassa-tv-sarjasta), 2007- 2010
 • Ongelmakoirakouluttajatutkinto (opettaja norjalainen Turid Rugaas (Rauhoittavat signaalit -kirjan kirjoittaja), 2006 - 2008
 • Koulutuksen perusteet -luennot (Kouluttajana Tommy Wiren, Trainer´s Choice sekä Anna Hielm-Björkman koiran kivusta ja Helena Telkänranta koiran etologiasta), 2007 – 2008
 • Koulutusohjaajatutkinto, 2005 – 2006
 • Agilityn hyppytekniikkakouluttajakoulutus (Vappu Alatalo)
 • Koira-agilityssa mm. agilitykoulutusohjaajatutkinto
 • Rally-tokossa Miira on kahminut oppeja monilla Koirakoutsin leireillä ja yksityiskoulutuksissa muun muassa Krista Karhun opeissa lisäksi muun muassa rally-tokotuomari Jaana Karppisen koulutuksissa kuten myös kollegoiden kuten Liisa Tikan kursseilla ja tutustui lajiin jo sen alkumetreillä Suomessa rallyn maahantuojan Tiina Liljan yksityisopeissa.
 • Lisäksi lukuisia seminaareja mm. Clicker Expo, Billund, Tanska 2016 (Ken Ramirezin, Michele Pouliotin, Chirag Patelin ja Susan Friedmanin opeissa), Eläinten käyttäytymiseen erikoistuneen biologin Katriina Tiiran luennot johtajuudesta, koirien peloista ja arkuuksista sekä kognitiosta 2016-2018, Eläinten käyttäytymiseen erikoistuneen biologi Helena Telkänrannan seminaari ja Rajavartiolaitoksen koirakouluttaja Juha Pasasen luentoja sekä Helena Telkänrannan seminaareja 2015 ja 2022, Sophia Yinin seminaari Ruotsissa 2014, David ja Tuulia Applebyn monet luennot, Bob Baileyn, Anders Hallgrenin, Peter Nevilleb ja Marc Bekoffin luennot Suomessa
 • Vapaaehtoistöissä Rekku Rescue ry:n aktiivina auttaen satoja löytökoiria ja -kissoja vuodesta 2003 lähtien, syyskaudella 2016 yhteistyö Kulkurit ry:n kanssa Romanian kodittomien koirien hyväksi
 • Miira harrastaa kissojensa (kaikki olleet ns rescuekissoja eli uudelleensijoitettuja) noseworkia, agilitya ja temppujen kouluttamista

Metsässä koirien ja kissojen kanssa ulkoilu ja eläinharrastukset ovat ollut Miiralle myös keino kuntouttaa itseään oikeaan käteen ja oikeaan kehonpuoliskoon tulleesta tapaturmavammasta ja vammasta kehittyneestä CRPS I -kipuoireyhtymästä, josta Miira on toipuja koko loppuelämänsä.

Miiran ja aviomiehensä Simo Hellstenin eläimiä vuonna 2013 ovat neljä alunperin löytökissataustaista kissaa Viima, Tuisku, Routa ja Huurre sekä vuonna 2021 bordercollienarttu Saarni (syntynyt lokakuu 2012), parsonrusseliuros Kookos (s. marraskuu 2014), Mahla-autralianpaimenkoirauros (s. 2020) ja uudelleensijoitettuna tullut Pihta-parsonrussellinterrieri

Miiralla on aiemmin ollut myös kipukäytöksestä todella paljon opettanut jackrussellinterrieri Kaarna, uudelleensijoitettu valkoinenpaimenkoirauros Joki, belgianpaimenkoira groenendaeluros Juuri, Viipurista löytöeläintarhalta Suomeen muuttanut sekarotuinen mummokoira Chia, Romanian löytöeläintarhalta otettu sekarotuinen Eeben, metsästyskoiramix (puoliksi suomenpystykorva) Jatte, sakumix Rusko (uudelleensijoitettu koira, joka ei-toivottuinen rähinäkäytöksineen ajoi minut eläinkoulutusalalle), uudelleensijoitettu kultainennoutajauros Otto, uudelleensijoitettu mäyräkoiranarttu sekä uudelleensijoitettu kettuterrieri, uudelleensijoitettu romanialainen pienempi koira ja useita uudelleensijoitettuja kissoja ja kaneja. Kaikki Miiran kissat ovat löytökissataustaisia. Miiran ja Simon perheeseen kuuluu myös alunperin englanninkielinen, Etelä-Afrikassa syntynyt adoptiolapsi.

Miira on toiminut vapaaehtoisvoimin Rekku Rescue ry:ssä ja Rescueyhdistys Kulkurit ry:ssä ja kotihoitajana useille kymmenille koirille, kissoille, kaneille ja hamsterille.