Kouluttajatiedot

Kanerva

Kukkavaara

Hei! Olen Kanerva Kukkavaara, koiriin erikoistunut eläintenhoitaja (Kannuksen kennellinja, 2019) Vantaalta. Kouluttajana olen toiminut vuoden 2021 lopusta lähtien ja Heiluvan Hännän tiimiin liityin kesällä 2022. Tätä ennen olen työskennellyt muun muassa eläinsuojeluyhdistyksellä sekä koirahoitolassa, mutta sittemmin ymmärtänyt, että oma intohimoni on nimenomaan kouluttamisen parissa. Eläintenkouluttajan ammattitutkintoon johtavat opinnot aloitin Taitotalolla syksyllä 2022.

Oma taipaleeni koirien kanssa alkoi reilu kymmenen vuotta sitten, kun sain ensimmäisen koirani, paimenkoiramixin Lyylin. Aktiivinen pentu vei minut paikallisen koirayhdistyksen alkeiskurssille, josta pomppasimme lopulta kilpailevien tottisryhmään. Vaikka omalla koiralla ei pk-oikeuksia olekaan, tutustuin koiramaailmaan palveluskoirapuolen kautta ja yhdeksi oheislajiksi meille muotoutui erikoisjälki. Toko vei meidät kuitenkin lopulta mennessään ja vuonna 2013 meidät valittiin mukaan myös Kennelliiton Tokonuorten valmennusrinkiin, jossa pääsimme kolmen vuoden ajan kehittymään lajin huippunimien opetuksessa. Lajin haasteellisuus hitaan, matalavireisen koiran kanssa vuoroin lannisti että innosti, mutta saimme kuin saimmekin koulutustunnuksen TK1 ja siirryimme lopulta kisaamaan avoimeen luokkaan. Muutto ulkomaille kuitenkin katkaisi kisauramme ja nykyään Lyyli on jo jäänyt aktiivisesta tokoilusta eläkkeelle, vaikka treenaaminen toki jatkuu niin kauan kuin kroppa kestää. Uusimpana lisäyksenä lajikirjoomme on tullut nosework, jota koulutan myös Heiluvassa Hännässä. Nosessa minua kiehtoo erityisesti sen saavutettavuus sekä muokattavuus; lajia harrastaakseen tai siinä pärjätäkseen koiran ei tarvitse olla tietyntyyppinen tai -rotuinen, vaan se sopii kaikille. Toivonkin, että kursseilleni löytää tiensä mahdollisimman monenkarvaisia koirakoita, treenitaustaa katsomatta!

Noseworkin lisäksi koulutan arjen taitoja. Koiranomistaja tarvitsee takataskuunsa paljon erilaisia työkaluja, jotta elämä oman nelijalkaisen kanssa sujuu mutkattomasti. Tämän takia painotan kouluttaessa rauhallisen ja keskittyneen tekemisen, koirakon yhteistyön sekä eläimenlukutaidon tärkeyttä. Huolella tehty pohjatyö on avainsana stressittömään arkeen ja toimii myös ponnahduslautana muihin lajeihin. Koulutukseni perustuu positiiviseen vahvistamiseen ja haluan toimia eettisen eläimenpidon sekä harrastamisen esimerkkinä. Vaikka olen kouluttajana tarvittaessa tarkka ja haluan auttaa koirakoita saavuttamaan tavoitteensa, on treeneissä kuitenkin tärkeintä hyvä meininki sekä oppimisen ilo.

Kursseilla tavataan!