Nosework-alkeet

Nosework on USA:sta Suomeen rantautunut nenätyöskentelyyn eli hajuerotteluun keskittynyt harrastuslaji koirille. Koira oppii erottamaan etsittävän hajun muiden tuoksujen ja häiriöiden joukosta ja ilmaisemaan sen sijainnin.

Laji ei vaadi koiralta tai ohjaajalta mitään erikoistaitoja. Koirat harjoittelevat yksi kerrallaan, joten se sopii myös hieman ihmis- tai koira-aroille yksilöille (koirat ovat kuitenkin sisätiloissa samassa tilassa, näkösermejä on käytössä). Lajin periaatteisiin kuuluu, että tekemisen täytyy olla mukavaa ja hauskaa sekä ihmisille että koirille.

Nosework on erinomainen aktivointimenetelmä, jota voi harrastaa helposti myös kotona. Toki haasteita kaipaavat koirakot voivat ottaa tähtäimeen lajin kokeet ja kilpailut – joissa koira on aina hihnassa.

Kurssilla opitaan nosework harrastuksen perustaidot. Koirakot harjoittelevat yksitellen. Muiden koirien tulee odottaa vuoroaan rauhassa sisällä sermin takana tai autossa. Saatamme jakaa harjoitusaikaa niin, että tilassa on esim. vain 2 koiraa kerrallaan. Sovimme järjestyksistä kurssin alettua, kun näemme miten koirat pärjäävät ryhmässä. Mikäli tiedät ennakkoon, että erikoisjärjestelyjä tarvitaan, ota yhteyttä kouluttajaan.

Kenelle kurssi on tarkoitettu?

* Nosework-peruskurssi on tarkoitettu koirakoille, joilla ei ole aikaisempaa nosework-kokemusta.

* Nosework sopii kaikille koirille ja ohjaajille: myös aroille, sokeille tai kuuroille koirille tai koirille, joilla on joitain fyysisiä vammoja (tämä otetaan huomioon harjoituksissa).

* Sopii niin veteraanikoirille kuin yli 4kk ikäisille pennuille. Suosittelemme käymään Pentukurssin ennen lajiharrastuksia, jotta pennulla on kokemusta ryhmässä työskentelystä.

Suositeltavat esitiedot:

  • Miten eläin oppii? (sisältyy hintaan)

Mitä kurssi pääpiirteittään sisältää?

  • Miten eläin oppii -luento (3 tuntia) valitse ajankohta ilmoittautuessasi
  • Omistaja oppii hajukoiran kouluttamisen perusasiat ja harjaantuu tekemään omalle koiralleen sopivia harjoituksia. Ensimmäisellä kurssikerralla käydään myös läpi keskustellen lajiin / harjoituksiin liittyviä asioita ja osallistujat saavat info-paketin luettavaksi. 
  • Koiralle varmistetaan itsenäisen työskentelyn pohja (tähän saa kurssilta myös muita harjoituksia kotiläksyksi, jotka eivät liity etsittävään hajuun), perushallinta, hajun etsimisen taidot purkkietsinnän ja sisäetsinnän kautta. Lisäksi rakennamme ongelmanratkaisukykyä ja häiriöiden sietoa.
  •  Loppupuolella kurssia voimme mahdollisesti tehdä ulko- ja laatikkoetsinnän harjoitteita.
  • Pyrimme ensisijaisesti saamaan jokaiselle koiralle mahdollisimman varman alun lajiin - jokainen koirakko etenee omaa tahtiaan, siksi harjoituksetkin voivat vaihdella eri koirille. Treenit siis pyritään räätälöimään kullekin koirakolle sopiviksi. Tarvittaessa jaamme kurssin koirakot kahteen osaan, jolloin kumpikin pari treenaa noin 25min / kerta, vuoroja vaihtaen. Muiden treenejä on mahdollista seurata.

Heiluvassa Hännässä järjestetään ajoittain Nosework-luentoja, katso lisätietoja Luennot ja tapahtumat -kohdasta!