Tiedepäivä: outo käytös, aggressio, suden ja koiran erot / Katriina Tiira

Luennoitsija: Katriina Tiira, FT, biologi ja eläinten käyttäytymistutkija / SmartDOG Oy


AIKATAULU 6.4.2019
 

9.15-11.15 Miksi koirani jahtaa jatkuvasti häntää, nuolee huonekaluja tai kävelee edestakaisin verhojen alla?

Koiran hännänjahtaus, seinään tuijotus, tai oman peräpään tuijotus esiintyy monesti hauskoissa kotivideoissa, tai FB:n kuvavirrassa. Se näyttää hassulta ja oudolta käytökseltä, ja omistaja usein tulkitsee tilanteen väärin. Toisaalta kovinkaan moni aktiivikoiraharrastaja tai kasvattaja ei ole halukas puhumaan oman koiran maanisesta hännänjahtauksesta ynnä muusta oudosta käytöksestä. Onko se vaarallista, kärsiikö koira ja pitääkö huolestua - tule kuuntelemaan tutkittu tieto koiran oudosta käytöksestä.

 

11.45-13.45 Miksi koira puree? Faktatietoa maailmalta siitä paljonko purraan, mitkä tekijät taustalla, onko vaarallisia rotuja?

Mitä on koiran aggressiivisuus ja onko sitä montaa eri lajia? Miksi toiset purevat, ja ovatko jotkut rodut vaarallisia? Pitääkö rotuja kieltää, ja miten maailmalla kielto on auttanut purematapauksien hillitsemiseen? Tutkittua tietoa koiran aggressiivisuudesta.

 

14-16 Susi ja koira - erot käyttäytymisessä, genetiikassa ja kognitiossa

Susi on kaikkien koirarotujen esi-isä, asuuko siis meillä kodissamme kesy susi? Miten koira ja susi eroavat toisistaan geneettisesti, kognitiivisesti tai laumakäyttäytymiseltään. Onko susi koiraa fiksumpi vai päinvastoin? Tule päivittämään tietämyksesi aiheesta 2000-luvulle!

 

Katriina Tiiralla on lähes 20v kokemus eläinten käyttäytymisen tutkijana Helsingin yliopistossa. Viimeiset seitsemän vuotta Katriina on tutkinut koirien käyttäytymistä ja tehnyt useita tieteellisiä julkaisuja mm. koirien pelokkuuteen tai stereotyyppiseen käytökseen vaikuttavista ympäristötekijöistä.

Katriina väitteli filosofian tohtoriksi 2001 Helsingin yliopistosta aiheesta “Integrated analysis of aggression in salmonids”, jonka jälkeen hän jatkoi Suomen Akatemian tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa. Vuosina 2008-2015 Katriina toimi post doc tutkija Prof Hannes Lohen Koiragenetiikan tutkimusryhmässä (http://www.koirangeenit.fi/), tutkien koirien käyttäytymistä ja käyttäytymisen geenitaustaa.

Katriina on toiminut vuodesta 2001 Invalidiliitto ry:n avustajakoirien luonnetesti ja käyttöönottotestituomarina, sekä vuodesta 2012 Koirat Kasvatus- ja Kuntoutustyössä ry:n soveltuvuuskoe- ja työnäyttötuomarina. Koulutus ja kilpailukokemusta löytyy omien koirien kanssa vuodesta 1984 alkaen mm. PK haku, jälki, TOKO, NOME-B ja WT – paras tulos taitaa olla vuosien takaa (1997) PK SM HAKU pronssi suursnautseri uros Konstan kanssa. Katriinalla on ollut useita erirotuisia koiria, suursnautsereita useampia, labradori, sileäkarvainen noutaja, cockerspanieli sekä sekarotuinen. Tällä hetkellä kotoa löytyy metsästyslinjainen labradori sekä cockerspanieli.