Nosework jatko- ja säännöt -luento

Luennolla ei käydä läpi aivan alkeistason koulutusta, mutta siitä hyötyvät niin kokeissa käyvät koirakot kuin kotiharrastajatkin.

Luennolla käydään läpi mm. seuraavia asioita:

 • Mitä muuttuu, kun nosework lajina siirtyy yhteistyöhön Kennelliiton kanssa 2020 alusta?
 • Nosework-kokeiden sääntöjä
  • Eri luokkiin sisältyviä asioita, kuten piilojen korkeudet, piilojen määrät ym.
  • Sääntöjen tunteminen auttaa myös harrastajia, jotka eivät tähtää kokeisiin, suunnittelemaan sopivasti vaikeutuvia harjoituksia koiralleen
  • Sääntöjen tunteminen auttaa myös optimoimaan harjoituksia niin, että koiralle ei ehdi muodostua pitkää kokemusta ei-tovotusta käytöksestä (esim. hajukätkön raapiminen, laatikoiden tallaus tai pureminen)
 • Eri luokkien vaikeusasteiden harjoittelua, treenien pilkkomista sopiviin osiin
 • Korkeiden ja matalien (maassa) kätköjen treenaamista, tyhjän tilan ilmaisua, mahdollista koiran nostamista korkeille kätköille
 • Syvöt/luoksepääsemättömät kätköt
 • Ohjaamista, silloin kun sitä tarvitaan ja kuinka helposti vahingossa ohjaamme koiraa - vaikka tavoitteena on koiran mahdollisimman itsenäinen etsintä
 • Kilpailutilanteissa toimimista
 • Mukana videoita ja kuvia niin Suomen kuin Ruotsinkin kilpailuista, myös Ruotsista 2.luokan kokeista
 • Luennon loppuun on varattu aikaa kysymyksille

Usein harjoittelua auttaa se, että tietää kokonaisuuden, mihin tähtää. Vaikka ei tähtäisikään alkuperäisen suunnitelman mukaan kilpailemaan, voi harjoitukset rakentaa sen mukaan, että pystyy etenemään aina vain vaativampiin harjoituksiin - koirakin tykkää usein uusista haasteista.

Luennoitsija Miira Hellsten on eläintenkouluttaja (AT, YTM, CBATI), nosework-tuomari ja kouluttaja, joka on käynyt lajin kouluttajakoulutuksen niin Suomessa kuin Ruotsissa sekä treenannut Suomessa useiden kollegoiden harjoituksissa. Miira on kisannut parsonrusselinsa kanssa lajia niin Suomessa (2.luokassa) kuin Ruotsissa ja treenannut lajia erirotuisten koirien kanssa isosta valkoinenpaimenkoirasta minijalkaiseen jackrusseliin. Perheen bordercollie on noussut juuri 3-luokkaan.

Luennolla paljon videoita ja ideoita!

Yleistä Noseworkista:

Tiesitkö, että Nosework on kehitetty löytökoiria varten USA:ssa? Tarkoituksena oli saada kaikenlaisille koirille sopiva laji, jolla voi nostaa arankin koiran itsetuntoa, saada hauskaa ja turvallista aktivointia ja opettaa koiraa oppimisen saloihin. Lajia voi harrastaa niin koiran kuin kissankin kanssa.

Tässä hajuerottelulajissa koira/kissa oppii erottamaan etsittävän hajun muiden tuoksujen ja häiriöiden joukosta sekä ilmaisemaan hajun sijainnin ohjaajalleen. Laji ei vaadi eläimeltä tai ohjaajalta mitään erikoistaitoja. Lajin periaatteisiin kuuluu, että tekemisen täytyy olla mukavaa ja hauskaa sekä ihmisille että eläimille. Käytettävät koulutusmenetelmät perustuvat palkitsemiseen. Ryhmäkursseilla harjoitellaan yksitellen, joten se sopii usein myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille. Lajia on mahdollista harrastaa myös niin, ettei lähistöllä ole muita koiria.

Nosework on erinomainen aktivointimenetelmä, jota voi harrastaa helposti myös kotona. Toki haasteita kaipaavat koirakot voivat ottaa tähtäimeen lajin kokeet ja kilpailut – joissa koira on aina hihnassa ja arkatassut koirakot voivat käyttää keltaista nauhaa tilaa saadakseen.

Nosework sopii kaikille koirille ja ohjaajille: myös sokeille tai kuuroille koirille – tai koirille, joilla on joitain fyysisiä vammoja kuten vikaa selässä tai ja jaloissa. Laji sopii kaikenikäisille, veteraaneista yli 4kk ikäisille pennuille.