Kivaa käsittelyä – omaehtoisuus hoitotoimenpiteissä / Anna Sydänheimo

Sunnuntai 31.3. Koira- ja kissakoulu Heiluva Häntä, Helsinki
Kouluttaja: Anna Sydänheimo
Luento klo 10-13
Käytännön osuuteen mahtuu yhteensä kahdeksan koiraa
4 koiraa 13.20-14.20
4 koiraa 14.30-15.30

Miten voisimme tehdä hoitotoimenpiteistä koirille mahdollisimman miellyttäviä? Entä jos ainaisen pakkopullan sijaan hoitotoimenpiteistä tulisikin yhteinen kiva hetki?
Kivaa käsittelyä -seminaari on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat saada hoitotoimenpiteistä vuorovaikutteisempia. Omaehtoisuutta lisäämällä koirista tulee halukkaampia osallistumaan hoitotoimenpiteisiin ja pakollisen pahan sijaan niistä tuleekin koiran ja omistajan yhteisiä laatuhetkiä.

Luennon aikana käymme läpi uusia tekniikoita hoitotoimenpiteisiin, joiden avulla saadaan koira aktiiviseksi toimijaksi käsiteltäessä! Käsitellään mm. miten koiralle pystyy opettamaan positiivisen vahvistamisen kautta startti- ja stoppinappulat eli miten opetetaan koira kertomaan, koska aloittaa ja koska pitää taukoa, sekä erilaisia temppuja arjen hoitotoimenpiteiden helpottamiseksi. Näiden avulla esimerkiksi harjaushetkistä tai kynsienleikkuusta tulee kiva koulutuspeli. Koira ei enää juokse karkuun nähdessään kynsisakset vaan se parhaimmillaan juokseekin innoissaan kynsisaksien luo!

Käytännön treeneissä lähdetään opettelemaan starttinappulakäytöksiä koiran kanssa. Treeneihin voi tulla sekä koirakot, joilla on ongelmia hoitotoimenpiteiden kanssa, että  koirakot, jotka haluavat oppia lisäämään omaehtoisuutta ja koiran aktiivisuutta hoitotoimenpiteisiin. Treenit järjestetään pienryhmissä (maks. 4 koiraa). Ennen treenejä osallistujat saavat kyselylomakkeet, joiden kautta kouluttaja pystyy jo kartoittamaan, mitä ja miten lähdetään treenaamaan. Treeneihin osallistujilla tulisi olla positiiviseen vahvistamiseen perustuvan kouluttamisen periaatteet hallussa.

Lisää omaehtoisuudesta voit lukea mm.täältä https://www.pawsiteam.fi/omaehtoinen-kasittely/

Kouluttajana toimii Anna Sydänheimo, joka luotsaa koirakoulu Pawsiteamia Kaarinassa. Annalla on aina ollut turkkikoiria (bichon frisé, englanninsetteri ja vanhaenglanninlammaskoiria), joten hoitotoimenpiteiden mukavuus ja koiran niistä aidosti nauttiminen on Annalle sydämen asia.
Anna on saanut omaehtoisuudesta hoitotoimenpiteissä merkittävimmin oppia Eva Bertilssonilta ja Laura Monaco Torellilta, sekä opiskellut näitä metodeja useampaan otteeseen, mm. viimeksi Co-operative care -leirillä Ruotsissa sekä opettanut omaehtoisen käsittelyn kursseja.