Hajuerottelun alkeet

Sinunko koirastasi kantarellin, homeen, tryffelin tai vaikkapa ihmisen etsintään erikoistunut koira? Koira on luotu käyttämään nenäänsä. Kirsua eli koiran nenää hyödynnetään monissa ihmisen työtehtävissä kuten pelastuskoiratyössä ja räjähteiden tai huumeiden etsijänä. Kaikenlaisten koirien hyvinvoinnille on tärkeää antaa tehtäviä, jotka kuuluvat niiden omaan maailmaan, lajityypilliseen käyttäytymiseen. Hajuaisti on koiran tärkein aisti.

Liikunta ei voi korvata haistelutarvetta. "Jos ihmisen nenässä sijaitsevat hajujen aistimiseen tarkoitetut reseptorisolut levitettäisiin yhden solun syvyydeltä ihmisen kroppaan, ne peittäisivät kämmenen kokoisen alueen. Saksanpaimenkoiran hajureseptorisolut peittäisivät koko ihmiskehon. Esimerkiksi saksanpaimenkoiran aivoissa on 12 kertaa enemmän voimaa prosessoida hajuja ihmiseen verrattuna", yhdysvaltalainen poliisikoirakouluttaja Steve White kertoo.

Kenelle kurssi on tarkoitettu?

Kurssi on tarkoitettu kaikenrotuisille, yli 3 kk ikäisille koirille aina vanhusikään saakka. Pienryhmät yleensä MAX neljä kurssilaista tunnin aikana. Sopii myös aroille koirille!

Suositeltavat esitiedot:

  •     Miten eläin oppii? (sisältyy hintaan)

Mitä kurssi pääpiirteittään sisältää?

  • Yksi treenikerta on noin 1h, jonka aikana treenataan 1 koira kerrallaan eli noin 10-15min/koira
  • Miten eläin oppii -luento
  • Ensimmäisellä kerralla käydään hajuerotteluun liittyviä asioita teoriassa, sekä palkkion ajoitusta, ihmisen koordinaatiotaitoja ja parannetaan ihmisten sheippauskoulutustaitoja
  • Koulutamme koiraa tunnistamaan ensin halutun hajun muiden hajujen joukosta (esim. teepussin tuoksun alkuvaiheessa) hajuerottelupurkkien ja -apparaattien avulla. Kun koira ja ihminen oppivat koulutusmenetelmän, he voivat opettaa merkityksellisen tuoksun etsintää ensin purkkien joukosta ja sitten ympäristöstä.